Sportvasten bij Flowpoint: ervaring van een spinner

Chris van den Hoven, een ervaren spinner en wielrenner, heeft een 10-daagse sportvasten- kuur gedaan onder begeleiding van Wilma en deelt hieronder zijn ervaringen!

Honger

Dat was wat ik dacht dat ik zou krijgen. Niet zo’n heel vreemd idee: Ik had samen met Wilma het protocol doorgenomen en toen werd duidelijk dat eten in een paar dagen wordt afgebouwd waarna je drie dagen alleen sap en voedingssupplementen binnen krijgt. Gevolgd door vier dagen van opbouw. Op alle dagen is het ook de bedoeling dat je -op een lage intensiteit- sport. Niet zo heel vreemd dus dat ik dacht dat ik honger, véél honger zou krijgen. Maar dat viel dus mee.

Vaatdoek

Maar niet alles viel mee, ik heb weliswaar geen last van honger gehad. Ik heb me wel een paar dagen, eigenlijk een paar nachten heel slap gevoeld. Gedurende de kuur werd ik bijna iedere nacht wel een keer wakker omdat ik moest plassen. Het toiletbezoek deed ik letterlijk zwalkend, ik was zo slap als een vaatdoek. Waarschijnlijk gewoon koolhydraatzwakte of, zoals wielrenners het noemen “hongerklop”.

Vasten

Om die reden besloot ik, in overleg met Wilma één dag korter te vasten en één dag langer terug op te bouwen. Op die manier duurde de kuur toch de tien dagen die er voor staat. Misschien had ik ook iets te hard getraind en ik heb daarom ook bij het spinnen een beetje gas teruggenomen. Ik heb dus eigenlijk  “sportvasten – light” gedaan.

Snoep

Ik ben dol op snoep! En ik kan er té makkelijk aankomen (soms kan ik niet geloven dat ik naar  Jamin kan gaan en zoveel snoep kan kopen als ik wil). Nu ben ik ook duursporter en sport minstens 10 uur per week dus ik heb ook brandstof nodig, vaak zijn dat trage suikers maar bij intensieve trainingen en bij wedstrijden moét je ook snelle suikers (repen, gels en sportdrank) gebruiken anders red je het echt niet.  Maar de waarheid is dat ik dat laatste soms als legitimering gebruik om na vier uur trainen een pak koekjes, of een enorme reep chocola (of allebei) op te eten. Suiker is behoorlijk verslavend en er was sluipenderwijs een foute gewoonte in mijn verder best goede eetpatroon gekomen. Mijn hoofddoel van het sportvasten was het doorbreken van díe gewoonte. Tweede doel was om mijn lichaam extra te stimuleren om op vetverbranding over te schakelen. Op de derde plaats vind ik het als fanatieke fietser nooit verkeerd om een paar kilo te verliezen: Ga je toch weer iets harder bergop. Tenslotte vind ik het ook altijd leuk om iets nieuws te proberen. In dit geval meemaken hoe het voelt en hoe mijn lijf reageert op een vastenkuur.

Sportvasten

Toen ik ergens laat in de zomer via Flowpoint te horen kreeg over “sportvasten” heb ik een afspraak gemaakt met Wilma die mij in een eerste gesprek het principe, het bijbehorend protocol en de wijze van begeleiding  uitlegde. Dat klonk allemaal goed en na een agendacheck -je moet die tien dagen echt wel goed inplannen- heb ik in oktober de 10-daagse sportvasten kuur gedaan. Makkelijk vond ik het zeker niet, maar wel de moeite waard. Het concept van sportvasten is goed doordacht en de begeleiding heb ik als prettig en professioneel ervaren. Tenslotte ben ik heel tevreden over de resultaten. Of de verandering in mijn eetpatroon bestendig zal zijn moet ik afwachten. Daar ben ik op de eerste plaats zelf verantwoordelijk voor maar het sportvasten heeft mij daarbij zeker een “kickstart” gegeven.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.